דיני עבודה

עולם דיני העבודה הוא עולם רחב ומגוון, אשר עוסק במערכת החובות והזכויות בין העובדים למעסיקים. מערכת זו נובעת בעיקר מהחוק, מהפסיקה ומהסכמים קיבוציים ואישיים.
דיני עבודה מצריכים בקיאות וידע במגוון תחומים משפטיים, כך שעו"ד דיני עבודה צריך להכיר את הדין, את סוגי ההסכמים השונים (למשל: הסכמי פרישה, הסכמי סודיות ואי תחרות וכד'), להעמיק ולהתמקצע כדי שיוכל להגן על העובדים ובמקרים אחרים – על המעסיקים.
במסגרת הנושאים הנכללים בדיני עבודה ישנם מספר נושאים עיקריים, אשר על עו"ד לדיני עבודה חייב להכירם היטב, ביניהם: ימי מחלה וחופשה, חופשת לידה, דמי הבראה, עבודה בשעות נוספות, הסכמי אי תחרות, הסכמי העסקה, פיטורים והתפטרות ועריכת שימוע.

זכויות עובדים

דיני העבודה הם קוגנטיים, כלומר: לא ניתן להתנות עליהם. עובד אינו יכול לוותר על זכויות שמגיעות לו על-פי חוק. המטרה היא להקטין את פערי הכוחות בין העובד לבין המעסיק ולנסות להגיע לאיזון.
חשוב שכל עובד יידע מהן הזכויות המגיעות לו. מכיון שתחום דיני העבודה הוא תחום רחב ומורכב, ניתן להיעזר בעו"ד דיני עבודה, אשר מכיר את הנושא כדבעי, ויוכל לבדוק האם העובד מקבל את הזכויות שמגיעות לו, ביניהן:

חופשה שנתית – כל עובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום. מספר ימי החופשה השנתית המינימלי נקבע בחוק חופשה שנתית ובצווי הרחבה לפי קריטריונים שונים, ביניהם: ותק בעבודה ומספר ימי עבודה בשנה. בהתאם לכך, עובד שצבר ותק של שנה עד 5 שנים במקום עבודתו, ומועסק 5 ימים בשבוע, זכאי ל-12 ימי חופשה שנתית. עובד בעל ותק של 10 שנים ומועסק 5 ימים בשבוע, זכאי ל-18 ימי חופשה בשנה.

עובד שמועסק במשרה חלקית צובר ימי חופשה כמו עובד שמועסק במשרה מלאה, אך שווי יום החופשה שלו יהיה נמוך יותר – בהתאם לחלקיות משרתו.

דמי הבראה – כל עובד בעל ותק של מינימום שנה במקום עבודתו זכאי לקבל דמי הבראה. דמי הבראה משולמים לעובד בהתאם לחוק ובהתאם לאחוזי המשרה בה העובד מועסק. כך למשל, עובד שמועסק ב-50% משרה, יקבל 50% מדמי ההבראה.
דמי הבראה משולמים בדרך-כלל בחודשי הקיץ, אך במקרים שבהם ישנו נוהג או הסכמה אחרת, המעסיק יכול לשלם בחודש אחר.

דמי מחלה – ימי מחלה הם זכות שניתנת לעובד להיעדר מהעבודה בגלל מחלה.
עובד שנעדר מהעבודה בגין מחלה, זכאי לתשלום החל מהיום השני והשלישי להיעדרותו בשיעור של 50% משכר עבודתו הרגיל. עבור היום הראשון, לא קמה זכאות לתשלום. מהיום הרביעי ואילך, העובד זכאי ל- 100% מהשכר.

היעדרות בשל ימי מחלה כוללת גם היעדרות בשל טיפול בילד, בן זוג או הורה. כלומר: ניתן לזקוף ימי היעדרות על חשבון ימי המחלה הצבורים.

שעות נוספות – בחוק שעות עבודה ומנוחה נקבע כמה שעות ביום מותר להעסיק עובד. כאשר עובד מועסק 5 ימים בשבוע, הוא יכול לעבוד עד 9 שעות ביום. כאשר עובד מועסק 6 ימים בשבוע, הוא יכול לעבוד עד 8 שעות ביום. חריגה מעבר למספר השעות המצוין, משמעה כי העובד זכאי לתשלום נוסף עבור השעות האלו – תשלום עבור שעות נוספות.

גמול שעות נוספות בגין עבודה ביום חול הוא תשלום של 125% משכר של שעת עבודה רגילה עבור השעתיים הנוספות הראשונות ביום עבודה. מהשעה השלישית ואילך, התשלום יהיה בגובה של 150%.

שימוע לפני פיטורים – אם מעסיק מעוניין לפטר עובד, הוא אינו רשאי לעשות זאת כלאחר יד. יש לעובד זכויות בעניין זה, ועל המעסיק חלה חובה חוקית לערוך לעובד הליך שימוע לפני פיטורין. זכות השימוע והטיעון היא זכות חשובה שמוקנית לעובד לא רק לקראת פיטורין, אלא גם כאשר המעסיק מעוניין לשנות את תנאי העסקת העובד – להפחית את שכרו, לשנות את היקף משרתו וכדומה.
המטרה של הליך השימוע היא לתת לעובד הזדמנות נאותה להשמיע את טיעוניו בפני המעסיק.
ניתן להגיע לשימוע בליווי עו"ד. באמצעות ליווי וייצוג נכון בשימוע, ניתן לעתים למנוע פיטורים.

פנייה לעו"ד המתמחה בדיני עבודה חשובה מאוד הן לעובדים והן למעסיקים אשר רוצים לבדוק את זכויותיהם ולוודא שהן לא יקופחו.
עו"ד אברהם לוי מתמחה בדיני עבודה, והוא ישמח לסייע לכם וללוות אתכם בהליכים הנדרשים.

דילוג לתוכן